#gruemenu.grue

Повечето начинаещи ездачи гледат надолу, когато се учат да яздят. Те често съсредоточават погледа си в главата или врата на коня или в собствените си ръце.
Независимо дали се опитват да се концентрират върху това, което правят с ръце, или просто се радват на коня (защото в крайна сметка конете са доста готини), сведеният поглед надолу нарушава равновесието и добрата ездова позиция.
Често това води до изгърбване, което при манежен седеж увеличава подскачането в  седлото, а при облекчен тръс води до залитане напред.

Това е често срещана грешка, при това не само при начинаещите. Ездачите често не осъзнават, че задържат дишането си, когато са нервни или разучават нещо ново.

Проблемът е, че това може да ви направи напрегнати. Както и да намали концентрацията поради липсата на достатъчно кислород. Умората от работата върху гърба на коня настъпва по- бързо.

 Корекция на грешката: Напявайте мелодия, вдишайте и издишайте с крачките на коня си, бройте крачките или просто се усмихнете - всичко, което ще гарантира, че ще продължите да дишате!

Седеж в седлото тип стол е много често срещана грешка при начинаещите ездачи. Самото и име, подсказва как точно изглежда ездача, а може би си спомняте, че многократно сме казвали, за важната мислена перпендикулярна линия преминаваща през: ухо, рамо, таз, пета.

Тази грешка води до няколко големи проблема.

При облекчен тръс ездача не може да хване ритъма на коня и да продължи изтласкващото движение, което получава от неговия гръб, това му коства доста големи физически усилия за движението нагоре, което само по себе си е сериозен проблем. Ездача също сяда твърде силно в седлото, особено ако не използва натиска в бедрата за облекчаването а използва стремената и така напълно опорочава идеята за облекчаване гърба и крака на коня.

Силно стиснатите крака не са това, което ви държи в седлото, по важни са баланса и отпускането на седалищната мускулатура. Представете си щипка за дрехи, с която сте захванали пластмасова тръба, натиска постепено повдига щипката нагоре, докато накрая изскочи.
Това се случва и при наинаещият ездач стиснал силно кркака около коня, това му поведение затруднява дълбокият седеж в седлото и подържането на равновесието.
Освен това ще забележите, че темпото в алюра ( конския ход ) е по - бързо от желаното от вас, като начинаещ ездач.

Инстиктивно ни е заложено, когато загубим равновесие да използваме ръцети си за да запазим баланс. Поради тази причина, докато начинаещият се чувства нестабилно той търси опора в поводите. Сега добавете в картинката и дълги поводи ( често причината е недобрия захват от страна на начинаещия ездач и издърпвания от страна на коня ) и  се получава една трудно контролирана езда плашеща прохождащия ездач. Той става все по колеблив и неуверен и в желанието си да спре или забави коня, обирайки дългите поводи, вдига своите ръце все по-високо.

Корекция на грешката: