#gruemenu.grue

Марти е най- новото ни попълнение в конна база Хан Аспарух.
Той е порода Хафлингер.
Момче е, както казват, най- малките приятели на конете и  ездата и към 2023 година е на 9 години.
Височината му е само 130 см, което го прави идеален за езда от малки деца и начинаещи, които се страхуват от по- високите коне.

Марти е пони подходящo за деца от 4 години нагоре, ако желаете езда на мини пони ( 80 см подходящо за деца до 5 години ) то вижте следната статия: Езда на мини пони в София

Хафлингер - порода коне с универсални качества. Отглеждани в планински райони от 1100 до 1700 м надморска височина, конете от порода Хафлингер се тренират, изпитват и използват за впряг, езда и носене на товар.  Първопричината за създаването й била необходимостта на австрийската армия от планински товарни коне.   През 1898 г. е призната официално за порода коне
Конете от тази порода се отличават с нисък ръст, красива глава, къса шия със силно развита мускулатура.
Холката е ниска и постепенно се прелива с гърба.
Тялото е удължено с широк закръглен гръден кош.

Конната езда е древно изкуство, което се превърнало във вълнуващо и популярно преживяване за много хора по света. От пра времена, конете са били част от живота на хората и са им помагали в транспорта, живота и земеделието. В днешно време, конната езда е не само спорт, но и начин за релаксация и близост с природата. В тази статия ще разгледаме защо конната езда е толкова вълнуващо преживяване за любителите на приключенията.

  1. Свързване с природата: Конната езда предоставя възможността да се свържем с природата по уникален начин.
    Докато седим на гърба на коня, можем да изследваме невероятни пейзажи, да се потопим в зелените гори, да преминаваме през горски пътеки и да се наслаждаваме на свежия въздух и звуците на природата.
    Това е истинско избягване от ежедневната рутина и стреса на градския живот.

В света, изпълнен с материални подаръци, понякога най-ценните дарове са тези, които предлагат емоции и незабравими преживявания. Един от тези подаръци е ваучерът за конна езда, който предоставя възможността да се насладите на природата и същевременно да създадете незабравими спомени.

В тази статия ще разгледаме защо подаряването на ваучер за езда е идеалната възможност да се подари емоция и незабравимо преживяване на любим човек.

След Кримската война войските съюзници на Турция, минават през България, като някои части остават тук за да прекарат зимата. През ноември 1855 година в Шумен е настанен английски конен полк.

На английските офицери правят впечатление хубавите коне и изкусните български ездачи, на 27 февруари 1856 година са уредени конни състезания на поляна източно от града.
„Цариградски вестник", брой 258 от 17 март 1856 година, съобщава за организирането на международното състезание в град Шумен.
Разноцветни знамена ограждат плаца, пригоден за състезание по надпрепускване, с дължина на състезателното разстояние около 2 английски мили.