Featured

Езда за деца

Много често наши клиенти имащи малчугани ни задава въпроса коя е подходящата възраст децата да започнат да яздят. Може би и вие сте си задавали този въпрос.
За да получите отговор трябва да си изясните какво точно очаквате като резултат.
Ако желаете вашето хлапе да осъществи контакт с животните. Да започне да преодолява страхът от коня ( ако въобще има такъв) възраст от 3-4 години е напълно подходящата.
С деца на тази възраст се работи много внимателно и най важното ездово умение което изграждат е баланс. На тази възраст е невъзмножно да се отработват други алюри освен ходом. Но не подценявайте ползата която има от ездата за детето. Максималното времетраене не трябва да надвишава 30 минути. Така освен умора се избягва и отегчение.
Ако желаете вашето дете обаче да се изгражда като ездач със възможност за самостоятелно управление на коня то подходящата възраст е 9-10 години. На тази възраст повечето деца имат достатъчен ръст а вече могат по-точно и адекватно да асимилират предаваните им умения.

konna ezda za deca

Съвет на EzdaSofia :
Започнете да водите вашите деца при кончетата, нека да ги наблюдават не бързайте да ги качите, нека те сами да изразят желание за това. Започнете с по-кратки по времетраене езди, нека отново малчуганите да поискат да пояздят повече. Ако детето ви има желание да продължи водете го всяка седмица, ако не да язди поне да види конете да осъществява контакт с тях. В много статии се препоръчва малчуганите да започнат да яздят на пони поради по ниският ръст на животното. Това е добър съвет, но много хора поне в България имат грешна представа какво е пони. Обикновено съветите идват от англоезични източници. А там като пони се класифицират породи коне с ръст под 148. Така че не изпадайте в заблудата, че ви съветват децата да яздят мини понитата които обикновено виждате в парковете. И от това би имало полза, но после детето отново ще трябва да се адаптира към поведение и размерите на коня. Тоест ездата на  може да е нещо приятно за детето, но поне според нас не е първа стъпка в света на конната езда гледайте на него като забавен атракцион.