Избиват коне

lusitano-horse1

Около 2800 коне от лузитанската порода са били избити тази година в Португалия в резултат на кризата, тъй като собствениците на конеферми не са в състояние да ги отглеждат, а рядко се намират купувачи за животните.

 

"В момента хора, занимаващи се с отглеждане на коне, страдат от кризата, защото не успяват да ги продадат, и правят селекция, след която умъртвяват част от своите животни", обясни Луиш Виняш, президент на португалската Асоциация на конефермите за расови лузитански коне.

"Хората, които изпращат животните си в кланицата, не го правят на драго сърце, но са изправени пред избора: да запазят живота им, или да не могат да ги хранят", добави той.
От началото на годината в Португалия са умъртвени 2803 коня от лузитанската порода, което е 4 пъти повече в сравнение с миналата година, гласят официални статистически данни, без да се уточнява колко от тези животни са от чиста раса.
Цената на лузитански кон е между 4000 и 15 000 евро и варира в зависимост от възрастта и нивото на дресировка. Според Жозе Кампуш Оливейра, президент на асоциацията на производители на мляко и месо, "над половината" от избиваните коне са от чиста лузитанска порода. /АФП/   Източник:БГНЕС