#gruemenu.grue

В нашата спортна история е известен фактът за първия далечен конен пробег, организиран през февруари 1883 година по маршрут Шумен - София. Група руски и български офицери и войници от 2-РИ конен полк в Шумен, начело с ротмистър Кудрявцев, след предварителни тренировки в околностите на Шумен, при тежки зимни условия изминават разстоянието Шумен- Ловеч- София през Балкана за 6 дни. Така се поставя началото на далечните конни преходи в България, като първи организирани прояви в този спорт. Много често начален или краен пункт в тях е Шумен. 

Автор: Богомил ЦВЕТКОВ
Вестник: ШУМЕНСКА ЗАРЯ
Шумен, вторник, 16 септември 1980 година

Коня с най- дълга опашка, измерена официално е кобилата JJS Summer Breeze. Рекордът е установен на 23 Август 2007 година в Аугуста, Канзас, Съединени Американски Щати. Собственици на коня са Crystal and Casey Socha
Точния размер на конската опашка рекордьор e 381 см

Конете близнаци са рядкост. Тези от вас които са по-навътре в нещата с кончетата, знаят, че кобилата рядко ражда близнаци. А ако това се случи, често те не оцеляват. Но  Таф и Гриф са две личности, които не се интересуват от това. Всъщност Таф и Гриф са най-старите коне близнаци. Родени са през 1982 година и са от породата Кремело. Таф и Гриф са еднояйчни коне близнаци и по-голям част от живота са си прекарали като кончета за езда на деца в Лондонския зоопарк. Сега грижата за тези забележителни кончета е поел Veteran Horse Society, Cardigan, North Pembrokeshire, UK.

Най-бързият кон на света се нарича Winning Brew.

Рекордът е поставен на 14 май 2008 г. по време Penn National Race Course в Съединените Американски Щати.

Изразен в  километри  рекордът на Winning Brew е  70,76 км / ч. в мили числото е 43.97 mph. Разстоянието от четвърт миля е изминато  за 20.57 сек

И тук идва голямата изненада Рекордът го поставя Тя а не Той. Мнозина си мислят, че рекордьорите са предимно жребци.

Winning Brew е чистокръвна английска кобила и по време на поставянето на рекорда е на 2 години

Най- скъп Български кон е жребецът Момент.

Момент е чистокръвен арабски жребец, който е роден в бившия СССР. България го купува за 20 000 рубли. В България Момент е собственост на завод "Кабиюк".
От "Кабиюк" го продават в Холандия за сумата 500 000 долара, в онези времена сумата е много по-значима от сега. След кратко време на престой в Холандия, конят е препроден в USA  за 1 500 000 долара.

За Галоп всеки е чувал, и дори познаващи конете само от филмите знаят, че галопа е "бързо бягане".

Виж понятията кантер и кариер обикновено са познати за тези, които вече са избрали да се заниват с конна езда. Познати, но обикновена само като думички без разбиране точно какво означават.

Поради този факт ще ги изясним и онагледим с картинки

Могат ли да се смеят конете. Много хора са убедени, че това е така и коня може да се смее. Всъщност когато изглежда, че коня се смее, той използва специална носова техника, наречена “flehmen” , която му помага да определи каква точно е дадена миризма. Дали е  добра или лоша. ОБикновено коня го прави при първи сблъсък с дадения аромат или ако рядко се среща с него.

Знаете ли, че когато се създава Българският спортен тотализатор 6/49 или както го знаеха хората Тото 2 на всяко число се присвоява даден вид спорт.

Това не оказва никакво значение за разпределението на дивидентите.

Та на числото 19 отговаря Конен спорт

Много конни бази предлагат езда в планината. Една от нашите конни бази също предлага такава услуга, това е конна база Драгалевци. Тя има доста предимства за жителите на гр. София.

Намира се в непосредсвтеба близост до града, само няколко минути с кола и вече сте в друг свят. Свят изпълнен с хармония и спокойствие - светът на конете.

Ако пък нямате собствен автомобил може да стигнете до конната база с автобус 93, последната му спирка  е на около 200 метра от конната база

Самата конна база се намира в началото на много туристически маршрути и след като пояздите може да се отправите на пешеходен поход във Витоша.

Конната база се намира и на подхода към ски пистите на Витоша, така че и през зимния период може да комбинирате развлечения.

Споделям ви една интересна мисъл, от Грегъри Дейвид Робъртс в романа му "Шантарам"

"Няма животно на света с по-дълбоко чувство за пародия от коня. Пред котката можеш да се почувстваш тромав, пред кучето — глупав, но само конят може да те накара да се чувстваш и двете едновременно. И после само с едно махване на опашка или тропване с копито ти дава да разбереш, че го е направил нарочно"

Обонянието на конете е развито на много високо ниво – те са способни усетят дали ездача им е нервен или спокоен, а пиян човек надушват от голямо разстояние. При миризма на кръв, конят буквално може да полудее.