#gruemenu.grue

Коня с най- дълга опашка, измерена официално е кобилата JJS Summer Breeze. Рекордът е установен на 23 Август 2007 година в Аугуста, Канзас, Съединени Американски Щати. Собственици на коня са Crystal and Casey Socha
Точния размер на конската опашка рекордьор e 381 см

Конете близнаци са рядкост. Тези от вас които са по-навътре в нещата с кончетата, знаят, че кобилата рядко ражда близнаци. А ако това се случи, често те не оцеляват. Но  Таф и Гриф са две личности, които не се интересуват от това. Всъщност Таф и Гриф са най-старите коне близнаци. Родени са през 1982 година и са от породата Кремело. Таф и Гриф са еднояйчни коне близнаци и по-голям част от живота са си прекарали като кончета за езда на деца в Лондонския зоопарк. Сега грижата за тези забележителни кончета е поел Veteran Horse Society, Cardigan, North Pembrokeshire, UK.

Най-бързият кон на света се нарича Winning Brew.

Рекордът е поставен на 14 май 2008 г. по време Penn National Race Course в Съединените Американски Щати.

Изразен в  километри  рекордът на Winning Brew е  70,76 км / ч. в мили числото е 43.97 mph. Разстоянието от четвърт миля е изминато  за 20.57 сек

И тук идва голямата изненада Рекордът го поставя Тя а не Той. Мнозина си мислят, че рекордьорите са предимно жребци.

Winning Brew е чистокръвна английска кобила и по време на поставянето на рекорда е на 2 години

Най- скъп Български кон е жребецът Момент.

Момент е чистокръвен арабски жребец, който е роден в бившия СССР. България го купува за 20 000 рубли. В България Момент е собственост на завод "Кабиюк".
От "Кабиюк" го продават в Холандия за сумата 500 000 долара, в онези времена сумата е много по-значима от сега. След кратко време на престой в Холандия, конят е препроден в USA  за 1 500 000 долара.

За Галоп всеки е чувал, и дори познаващи конете само от филмите знаят, че галопа е "бързо бягане".

Виж понятията кантер и кариер обикновено са познати за тези, които вече са избрали да се заниват с конна езда. Познати, но обикновена само като думички без разбиране точно какво означават.

Поради този факт ще ги изясним и онагледим с картинки

Могат ли да се смеят конете. Много хора са убедени, че това е така и коня може да се смее. Всъщност когато изглежда, че коня се смее, той използва специална носова техника, наречена “flehmen” , която му помага да определи каква точно е дадена миризма. Дали е  добра или лоша. ОБикновено коня го прави при първи сблъсък с дадения аромат или ако рядко се среща с него.

Знаете ли, че когато се създава Българският спортен тотализатор 6/49 или както го знаеха хората Тото 2 на всяко число се присвоява даден вид спорт.

Това не оказва никакво значение за разпределението на дивидентите.

Та на числото 19 отговаря Конен спорт

Много конни бази предлагат езда в планината. Една от нашите конни бази също предлага такава услуга, това е конна база Драгалевци. Тя има доста предимства за жителите на гр. София.

Намира се в непосредсвтеба близост до града, само няколко минути с кола и вече сте в друг свят. Свят изпълнен с хармония и спокойствие - светът на конете.

Ако пък нямате собствен автомобил може да стигнете до конната база с автобус 93, последната му спирка  е на около 200 метра от конната база

Самата конна база се намира в началото на много туристически маршрути и след като пояздите може да се отправите на пешеходен поход във Витоша.

Конната база се намира и на подхода към ски пистите на Витоша, така че и през зимния период може да комбинирате развлечения.

Споделям ви една интересна мисъл, от Грегъри Дейвид Робъртс в романа му "Шантарам"

"Няма животно на света с по-дълбоко чувство за пародия от коня. Пред котката можеш да се почувстваш тромав, пред кучето — глупав, но само конят може да те накара да се чувстваш и двете едновременно. И после само с едно махване на опашка или тропване с копито ти дава да разбереш, че го е направил нарочно"

Обонянието на конете е развито на много високо ниво – те са способни усетят дали ездача им е нервен или спокоен, а пиян човек надушват от голямо разстояние. При миризма на кръв, конят буквално може да полудее.

Конете имат, по 16 мускула на всяко ухо. Това им позволява, да въртят ушите си, на 180 градуса.