Featured

Хипотерапия

Привидно ездата  е статично занимание, но това е реално само за тези, които никога не са се е качвали на кон. Всички обаче които са опитали да пояздят бързо установяват че ездата натоварва всички мускули в човешкия организъм. Динамичните движения на коня се пренасят към ездача, в желанието си да запази равновесие, той натоварва поясните и гръбни мускули не по-малко от колкото със специализирани упражнение във фитнес залата. Това важи особено за дългия гръбен мускул. Освен да оформя тялото и да тонизира мускулите ездата има благотворно влияние и върху проблеми на костния апарат, в това число попадат и прословутите „шипове“ , мнозина споделя, че едва след няколко ездови часа оплакванията изчезват.

 

Поради доказаната терапевтична полза от ездата тя се използва за лечение на редица проблеми. Терапевтичната езда се обозначава с термина хипотерапия. Хипотерапия от  гръцки означава „лечение с помощта на кон”.

Подходящо приложение има при лечение на хора с проблеми в мускулно-скелетната система и някои ментални разстройства. Наблюдава се особен успех  при терапия на заболявания като синдром на "Даун" и церебрална пареза. Страдащи от подобни заболявания, обикновено водят затворен живот. Налага им се  редовно да посещавайки санаториуми и рехабилитационни центрове.

Хипотерапия - Видео клип

Хипотерапията , подобрява качеството им на живот, като ги извежда на открито, раздвижва ги и създава взаимодействие между пациента и коня, което подобрява неговото емоционално и физическо състояние и има силен положителен психологически ефект. Конят технически е структура, която възпроизвежда движения и ги предава на лекуваният, стимулирайки по уникален начин мускулите и вестибуларния апарат. Освен физическото състояния пациентите показва и значително подобряване на емоционалния статус. Често първата реакция на пациента след като усети коня и първите движения,  е усмивка.

След прехвърлянето от инвалидната количка върху мощното животно, човекът престава да гледа отдолу-нагоре, което значително повлиява на самочувствието му. Освен здравословни преимущества, ездата има и възпитателен аспект, това е особено полезно, когато пациентите са деца. Конният спорт изисква установяването и поддържането на контакт с животните, това включва грижи и ласки. Да спечелиш доверието на това грациозно и силно животно, да го подчиниш на своите сили, това изисква сърдечна топлота между животното и човека.