Съвети за по-добър баланс при яздене

horse1

Първите съвети, които всеки един ездач получава за правилното яздене започват с техниките за това как да контролираме коня като използваме повода.

Това обаче кара неопитните ездачи да използват именно повода за баланс, докато концентрацията върху ритъма и личния баланс е много по-важна както за коня, така и за самия ездач.

Повече информация за това как да постигнете хармония между вас и конят, който яздите ще прочетете в следващите редове.

Всеки един кон има различен ритъм, така както и всеки един човек ходи с различна скорост. Развитието на мускулите и силата играе много важна роля в тази насока. Ако един човек не е подготвен добре физически, то много по-трудно може да постигне баланс, защото някои мускули няма да бъдат толкова развити колкото останалите.

Най-добре да започнете да практикувате баланса с кротък и тих кон, който може да яздите бавно, без постоянно да го спирате от увеличаване на скоростта. Ако конят ви не може да се движи спокойно и често чувства нуждата от това да премине в галоп без да има заповед от своят ездач, то той не е емоционално стабилен и поддаващ се лесно на команди, което може да се окаже опасно за начинаещи жокеи.

Докато просто стоите върху коня, забележете точно къде е центъра на баланса ви. Представете си права линия, започваща от върха на главата ви и слизаща надолу по гръбнака, която да е в една линия с гръбнака на коня. Може да използвате вашите бедра като абсорбатори на трусовете, като тази част на тялото ви трябва да е гъвкава и ритъмът на тялото ви трябва да е в синхрон с този на коня. Не трябва просто да се движите напред-назад заедно, но и индивидуално от страна на страна. Трябва да чувствате всяка една връзка на вашият врат, рамене, колена и глезени. Нужно е да увеличите вашата гъвкавост, като това ще стане постепенно с повече практика.

horse2

 

Трябва да почувствате ритъма на коня. В началото това става като яздите бавно и оставите коня да ви води в дадена посока или с нежни и внимателни движения да се опитате да го насочите в желаното от вас направление. Целта е просто да усетите движенията на коня и да се концентрирате върху неговия ритъм и кои части от вашето тяло се движат в синхрон с неговото движение.
Вземете си бележка за това коя част от вашето тяло трябва да бъде гъвкава и отпусната за да може да сте в синхрон с ритъма и движенията на животното. Дръжте пръстите на краката си нагоре, вместо да натискате с петите надолу. Ще видите, че по този начин използвате различни мускули и имате по-добър баланс, заемайки тази стойка.

В случай, че яздите просто за удоволствие и не се състезавате, трябва да се отпуснете и спокойно да усетите връзката между вас и коня.
Всеки човек има различна стойка, форма на тялото и сила и трябва да намери правилния баланс за себе си. Веднъж щом опознаете движението на коня, който яздите вече сте готови да се опитате да му повлияете с вашите движения и да го насочите в желаната от вас посока.
Ако ускорите вашият ритъм, то и конят ще забърза своята крачка, ако забавите движенията си, той също трябва да ви последва. Ако вие спрете изцяло, то конят трябва да направи същото, едва тогава ще разберете дали вие сте неговия водач. Резулатът ще бъде една чудесна хармония между вас и животното.