Закупуване на седло

Важно е, когато купувате седло, то да бъде удобно както за вас, така и за коня. В днешно време има голямо разнообразие от седла. Те са различни по размер, стил и цена. Предлагат различна степен на комфорт и безопасност. Ще се опитаме да ви дадем някои основни препоръки, които да ви улеснят в правилния избор.


Определете какъв стил ще яздите .

Стилът на езда играе решаваща роля при определяне какъв тип седло е най-добре да изберете. Тези, които желаят да участват в обездка, прескачане или дори конни надбягвания, ще е по-добре да спрат избора си на английски тип седло. Ездачите, които искат да се движат по пътеки или да работят на ранчота и ферми - е по-редно да предпочетат уестърн седло.


Определете своя бюджет .

При закупуване на седло е важно да решите каква сума искате или можете да отделите. Някои седла са доста скъпи, други могат да бъдат намерени в по-разумен ценови диапазон. Ако не можете да си позволите да отделите голяма сума за седло, помислете за закупуване на седло втора употреба. Често така можете да се снабдите със запазено и добре поддържано седло от много по-висок клас.


Помислете за коня.

Размерът и възрастта на коня значително влияят на размера и теглото на седлото, с което той да се чувства комфортно. Най-добрият вариант е, ако може да премерите седлото на коня, за който то е предназначено. В идеалния случай то трябва да прилепва плътно. Измерването се прави, без да се поставя потник. Погледнете също опаса дали е подходящ. Много важно е седлото да не опира в холката. Не ви съветваме да купувате седло без възможност за измерване.


Избор на материал

Закупуване на седла, направени от синтетични материали, е приемлив начин да спестите пари. Трябва да знаете обаче, че седла, изработени от синтетични материали, обикновено не са трайни, за разлика от тези, произведени от естествена кожа.