Jappeloup (2012)

p 235715

Сценарист: Гийом Кане
Режисьор: Гийом Кане, Кристиан Дагай
В ролите: Даниел Отьой, Гийом Кане, Доналд Съдърланд, Ноа Хънтли, Марина Хендс, Джеймс Флин
IMDB : 6,8/10 from 812 users
Държава : Франция
Година : 2013
Времетраене : 130 минути

Оценка на екипа на www.ezdasofia.com:

ezdaezdaezdaezdaezda

 

Резюме: В началото на 80-те Пиер Дюран решава да се отдаде на своята нова страст – конния спорт. С наследените пари от баща си той купува младия кон Жаплу, който не вдъхва доверие на никой от останалите професионалисти. Конят е прекалено малък, слаб е и освен това не винаги се подчинява на отправените му команди, което го прави и опасен. Пиер и Жаплу започват да тренират здраво и стигат дори до подготовка за Олимпийските игри в Лос Анджелис. Само че тандемът претърпява пълен крах на Олимпиадата. Но Пиер не се отказва и с помощта на съпругата си Надя, успява да поднови тренировките с коня. Голямата изненада предстои на Олимпиадата в Суел.

Това е филм по действителен случай и биография на кон на име Jappeloup Luze ( произнася се Жаплу и означава: С заложби за шампион ), шампион по прескачане на препятствия . Той печели множество титли през 80 те , включително олимпийски шампион, европейски шампион и шампион на Франция с ездача си Пиер Дюран .

През 1980 Пиер Дюран, изоставя кариерата си като адвокат, а след това се отдава на своята страст прескачане на препятствия .

 

За конната езда и конете Пиер Дюран споделя:

Бях на възраст от 10 години, когато имах първата си реална среща с кон. Това бе Gitane. Тя напълно ме подмами, предизвика двойна страст, която никога не отслабна: първо любовта към конете, и второ към царството на конния спорт.

Оттогава животът ми е отдаден и посветен на тези две неща.След Gitane дойде Bonita, Urgence, Velleda, Laudanum, Jappeloup, Narcotique и днес Gentleman.

Всеки един от тези коне ми дари несравним радост и изпълни живота ми с огромни емоции. Семейството ми няма конни традиции. Така че, аз започнах от нулата.

Но много скоро, мечтаех да стана олимпийски шампион като Pierre Jonqu?res d'Oriola. И тази детска мечта се превърна в мания.

Искам да благодаря на един кон, който ми да даде възможност да реализирам тази мечта: Това е JAPPELOUP.

Забележка: Филмът е наличен в Замунда