Мъртъв жокей печели състезание

Франк Хейс e първият мъртъв човек, който влиза в Световните рекорди на Гинес

Има много странни и завладяващи истории от света на конния спорт, но нищо не може да се сравни с историята на Франк Хейс, жокей, който става известен през 20-те години на миналия век.

Конната езда става много популярна в Съединените щати поради спортните залагания. От всички спортове залаганията на коне са едни от най-атрактивните хазартния събития.

Да си жокей за много хора изглежда просто, но всъщност е доста трудно. Трябва да разбираш конете и да се грижиш за тях. Да помагаш на другите жокеи да развиват своите умения, за да се издигнеш в редиците им и да спечелиш тяхното уважение.
От момента, в които се ражда през 1901 г. Хейс, мечтае да бъде велик жокей.

В статия, публикувана във вестник Times Union на 5 юни 1923 г., пише, че майката на Хейс споменава, че той се интересува от коне от ранна възраст, както и че основната му детска мечта е да стане жокей. Едва обаче на 20-годишна възраст той успява да влезе в редиците на професионалните жокеи. Като все пак целта не е напълно реализирана. Възлагат му да се грижи за конете и да ги обучава за предстоящи състезания.

На 22 години за първи път срещна коня, който буквално го отвежда до слава. Това е Sweet Kiss 7-годишен кон, който никога не е печелил състезание до този момент.

Sweet Kiss всъщност е конят с най-ниски шансове за печалба в предстоящото състезание, поради което малко хора решават да заложат на нея.

Месеци наред Хейс обучава Sweet Kiss, опознавайки го като характер и способности. Той прави това въпреки мнението на всички , че конят е неспособен.
Хейс е убеден, че конят може да спечели състезание.
С упорита работа Хейс докарва коня до много добър физическа форма.
Но се появява нов проблем: никой жокей не иска да язди губещ кон.
Затова Хейс успява да убеди шефа си да го остави да язди Sweet Kiss в следващото състезание.

Единственият проблем е, че Хейс е твърде тежък, за да се състезава. Един жокей трябва да тежи най-много 55 – 60 кг, за да има шанс да спечели.
Хейс към този момент е 64 кг , така че за оставащите две седмици до състезанието той трябва да коригира своето тегло.

Денят на състезанието

ezdz guinnessworldrecords

Състезанието се състой на 4 юни 1923 г. в Белмонт Парк в Елмонт, Ню Йорк, която всъщност е една от най-старите писти за конни надбягвания в Америка.
Състезателната писта в Белмонт Парк е построена през 1905 г. и оттогава функционира и до днес.

Статия, публикувана в Buffalo Morning Express на 5 юни 1923 г., споменава, че сутринта преди състезанието Хейс прекарва няколко часа в тичане, за да отслабне колкото е възможно повече, подобрявайки шансовете си за победа. Хейс е бил много уморен от две седмици подготовка и от целия екстремен процес на отслабване, това е можело да се види на лицето му.

Когато състезанието започва, Sweet Kiss заема силна позиция в средата, към края на състезанието Sweet Kiss започва да печели предимство и заема първо място.
Sweet Kiss успява да спечели първото си състезание.
За съжалениеХейс умира по време на състезанието, но по много странен начин тялото му успява да остане на седлото, въпреки прескачането на препятствия от коня.

По време на състезанието никой не забелязва, че Хейс всъщност е мъртъв.
Някои намират за интересно, че той се държал за седлото с една ръка. Други смятат, че това се дължи на факта, че това е първото му състезание като жокей. Дори след като преминава финалната линия и тялото му пада мъртво и конят спря, всички мислят, че просто е загубил равновесие и е паднал. Отнема няколко минути, хората да разберат, че нещо не е наред с Хейс, тъй като той не става.

Лекарят, присъствал на пистата е Джон А. Вурхийс. Той се втурва да провери Хейс, но уви той вече е мъртъв. При първия преглед лекарят констатира, че причината за смъртта е сърдечен удар. По-късно това е потвърдено. Изказва се мнението, че най-вероятно това е сърдечен удар поради прекалените тренировки, на които е подложил тялото си, за да отслабне бързо. Екстремните методи за отслабване не са нещо необичайно за жокеите, но до този ден никой не е умирал от това.

Всички новинарски издания гръмват от новината.

dead person to make the Guinness World Records

А тези, които залагат на Sweet Kiss спечелват добри суми, с обща печалба около $1775 (като се вземе предвид инфлацията, днес това би било $28,710).

Освен че получава победата, Хейс успява да влезе в Световните рекорди на Гинес, което го прави първият човек, постигнал рекорд, докато е мъртъв.

От този ден Sweet Kiss е принудително пенсиониран, тъй като никой жокей не се осмелява повече да го язди.
След състезанието коня получава нов прякор: Sweet Kiss of Death.