Интервю със Симона Минчева за предизвикателствата пред жените каскадьорки

В това интервю ще ви срещнем със Симона Минчева, тя е треньор по конен спорт в EzdaSofia.
Симона от малка е с конете и освен в конния спорт обича да се изявява като каскадьор в филмови продукции, рекламни или музикални клипове.
Днес ще я помолим да разкаже за една малко позната езда в днешно време – ездата с дамско седло

- Здравей Симона, в последната продукция, която участва се наложи да яздиш в един малко не типичен стил за теб, ще ни разкажеш ли?
- Здравейте, да в последната филмовa продукция се наложи да яздя с дамско седло. Оказа се, че различният начин на седеж има корено различни изисквания към ездача. Баланса се постига по съвсем различен начин, движенията в тръс и галоп на тялото са по специфични.
- Доколкото си спомням ти сподели, че използването на основните помощи е доста различно.
- Да, все пак краката са разположени само от ляво и съответно десният крак не е наличен за въздействие, той се заменя от нагайката, но съвременните нагайки са различни от тези използвани в миналата епоха и това прави нещата по-трудни. Проблем е също, че тежестта се използва по-друг начин и съответно нашите коне не са обучени за това.
- Каква точно беше твоята задача?


- Конят трябваше да галопира и прескочи един дънер, след което да се изправи на задни крака. Това трябваше да се изпълни в костюм характерен за епохата - дълга рокля, цилиндър, ботуши с високи токчета.
- Това направили изпълнението на каскадата по-трудно?
- До известна степен да, но аз харесвам именно тези предизвикателства и това ме кара да се забавлявам и да приемам подобни задачи с още по-голям ентусиазъм.
- Какво мислиш за дамите, които са яздили с такъв тип седло?
- По- голяма част от тях са яздили тип разходка и не са се изправяли пред подобни проблеми, но тези с дух като моя ( търсещи адреналин ) са били доста смели, особено като се има предвид , че не са имали спортна подготовка и практиката от състезания.
- Харесват ли ти подобни задачи, каскади, езда за филми и реклами.
- Да определено е вълнуващо, особено когато се работи с костюми, перуки. Промяната за да ме направят подобна на основната актриса, всичко това е забавно и после като гледам в какво са ме трансформирали е много интересно. Разбира са има и трудни моменти. Скоро снимах каскада в център на София при температура – 2 градуса, по тънка рокличка и високи токчета, в тези условия заснехме над 20 различни дубъла. Измръзнах жестоко, но после когато продуцента дойде да ми каже, че целия екип е доволен от професионализма ми, забравих за всички несгоди. Аз наистина обичам работа си, харесвам всякакви каскади мотори, коли, въобще всичко с адреналин и това ме кара да се раздавам на макс.
- Значи освен с коне, участваш и в каскади с мотори и коли?
- Да моторите и колите са другата ми страст. Имам си личен мотор, при това доста як Suzuki K9. А до скоро си имах количка за дрифт BMW, която сега ми липсва.
- Кой вид каскади по ти харесват, с коне или с мотори и коли?
- Няма значение, важно е да има адреналин, аз съм такъв тип човек.
- И последен въпрос свързан с ездата. Били яздила по собствена воля с дамско седло?
- А не, да си го държат за себе си ( бележка на автора : сме e се ), друго съм учила и го мога добре.

simona mincheva kaskada s kon

simona kaskadior 3

жена каскадьор