Източнобългарски кон

Нашите клиенти често проявяват интерес не само към името на коня който яздят, но и към породата му. Емона която е любимка на мнозина, е  източнобългарски кон. Поради тази причина, ще ви предоставим малко повече подробности за тази порода.

Това е полукръвна порода създадена на базата на кръстосване на местни и местно-подобрени кобили с жребци от чистокръвна английска порода и някои полукръвни породи. Създава се в конезавода "Кабиюк"-Шумен. Получената порода е полукръвна и е ездово-впрегатен тип.Това значи, че се използва както за езда така и за впряг. Унаследила е по-малката взискателност към условията на отглеждане от местните породи коне, издръжливостта на арабските коне и хармоничното телосложение и добрите бегови качества от чистокръвните английски коне.

Породата има по-висок ръст - 161-165 см и средна масивност (Обхват на гръдния кош - 180-189 см и обхват на свирката - 19-21 см).
Главата е суха и пропорционална, с прав профил, с изпъкнали очни орбити и силно развити ганаши.
Шията е дълга, права и средно замускулена.
Холката е висока и дълга, добре оформена.
Гърбът и поясницата са средно дълги и прави. Крупата е дълга и средно широка, с нормален наклон.
Гръдният кош е дълбок и дълъг, но не много широк. Крайниците са сухи, дълги, с добре развити стави и сухожилия.
Тялото е квадратно (височината при холката е равна на косата дължина на трупа с разлика 1-2 см).
Цветът на космената покривка е различен. Най-често конете са черни, алести или кестеняви на цвят.
Имат сангвиничен темперамент.

Оригинален подарък за Свети Валентин> незабравимо приключение.

При създаването на породата голяма роля са изиграли линиите на чистокръвните английски жребци Семпитернал, Лаудон, Козак, Емилиен, Тихани и Еделкнабе.
В породата са създадени два вътрешнопородни типа. Единият е по-олекотен, с по-голямо участие на чистокръвната английска порода, който е по-подходящ за езда. Племенно стадо от този тип се отглежда в конезавода "Стефан Караджа" край Балчик. Другият тип е по-масивен и е по-подходящ за впряг.
Конете от тази порода се изявяват много добре на хиподрумите. Породата притежава много добри спортни качества. Нейните представители се изявяват добре в дисциплината всестранна езда, а някои индивиди и дори в обездката и прескачането на препятствия.

east bulgarian horse