#gruemenu.grue

Водолей – 21 януари - 20 февруари

Стихия – Въздух

Планета – Уран

Камък – аметист, светъл сапфир

Цвят – яркосин, аквамарин

Характер – умен, интелигентен, непредсказуем, издръжлив. Подходящ е за скокове, конкур и други видове езда.

Не всеки може да разбере поведението на коня Водолей. Обикновено когато от него се очаква нещо, той прави съвсем друго. И не защото е лош или зъл, той просто е непредсказуем. Това е кон загадка. Трябва да очаквате от него всичко. Имайте предвид, че много бързо се учи, включително и по самостоятелен път. Може да бъде много независим и свободолюбив. Обикновено е крайно енергичен, понякога до нервност. Може да бъде и твърде разсеян, ако ездачът не умее да дозира натоварването му.

Наложително е работата с коня Водолей да е разнообразна. Не бива да се работи много бавно, защото той няма стимул, но и прекалената бързина го изнервя. И тогава си наумява свое темпо, ако вече не е прекалено изнервен, и се придържа към него независимо от това, какво се изисква от него. Добре е в тренировките  да се включват нови програми с нови упражнения. 

Като всички знаци от стихия въздух той обича откритите пространства. С удоволствие минава през непознати поляни, движи се спокойно из нови гори. Интересува се от всичко непознато наоколо, но това може да бъде опасно при неопитни ездачи.

Наложително е стопанинът да има предвид, че конете Водолей никак не обичат да ги командват. Не трябва с груб тон да се изричат командите, за да не се натъкнете на съпротива, която се изразява по различен начин – от безразличие до буйстване. И никак не е сигурно, че победителят ще е човекът. Опитните ездачи бързо ще установят, че не е лесно да се работи с Водолея, но е значително по-лесно, ако му се говори спокойно и ласкаво. Само не допускайте конят да си въобрази, че го молите да свърши нещо. С една дума – това не е кон за начинаещи. Нужно е с голяма прецизност да се премери границата и да се накара животното да разбере, че трябва да се подчини на човека. А всъщност тези коне обичат да общуват и със себеподобните, и с хората. Те обикновено са щастливи, когато се чувстват членове на колектив.

Много чистокръвни коне, които са станали звезди по хиподрумите, са именно от тази зодия. Особено известни представители има сред конкурните коне, но винаги техните стопани са споделяли, че се отнасят към тях с много търпение и обич.

Кобилите от зодията са много грижовни майки, но не за дълъг период. Ако се доверят на гледачите, те бързо им поверяват изцяло детето си. В противен случай е по-добре да не се доближава никой до него, докато майката не разреши това.