#gruemenu.grue

Козирог – 22 декември - 20 януари

Стихия – Земя

Планета – Сатурн

Камък – гранат, лазурит

Цвят – черен

Характер:  внимателен, предсказуем, умерено страхлив, меланхоличен. Подхожда за спортове, в които не се изисква голяма прецизност и е нужна упорита и методична работа.

Ако вашият кон се е родил, когато Слънцето или Луната са се намирали в Козирог, вие имате кон, изпълнен със съмнение и неувереност. Това може да бъде един стимул за самоусъвършенстване, но може да се окаже и много негативно. Това животно ще се старае да ви се понрави и ще полага големи усилия да изпълнява желаното от вас.

Трябва да знаете, че никой друг кон не се нуждае толкова от похвала, за да се чувства полезен.  Забравите ли да поощрявате коня Козирог, той може да се занимава по цели часове на манежа, обхванат от меланхолия. Не изпитва радост, нито пък се интересува дали е постигнал нещо. Само една ободрителна дума може да го промени и той да заработи с ентусиазъм. Когато тренирате такъв кон, трябва да му говорите ласкаво, да го потупвате и не размахвайте пръчка или камшик. Наистина той усвоява малко бавно новостите, нужно му е време да проумее какво се иска от него и как да го направи.  Такива коне се обучават поетапно. Те правят малки крачки в напредъка си, но когато си научат урока, преследват целта си докрай.

Конете Козирог не обичат риска. Предпочитат да вършат едни и същи дейности, да минават по едни и същи пътеки, да обитават една и съща конюшня, да пасат на позната ливада. Неизвестното ги тревожи. Предпочитат да ги язди един и същ човек, а когато той спечели доверието им, те просто го обожават.

Конете Козирог са много подходящи за работа с деца и начинаещи ездачи, тъй като на практика са спокойни в позната среда. Към децата имат особена слабост и понасят техните щуротии с някаква странна мъдрост, нещо което не биха позволили на възрастен човек. Ако ги наблюдавате как се държат с децата, можете и да се учудите дали това е вашият кон, който  понякога е твърде меланхоличен и безразличен. Конят Козирог може да стане опасен за всеки, който застраши неговото или човешкото дете, с което той е свикнал да общува.