Първи уроци по езда за деца

Контакта с коне и ездата са подходящи за деца. Има много причини поради, които едно дете трябва да се научи да язди.

А един родител трябва да се радва на всяка възможност, която му дава шанс да откъсне детето си за момент от телевизора, мобилния телефон, игровата конзола или компютъра.

Едно от важните неща за родителя решил да позволи на детето си да навлезе в света на конната езда е безопасността. Уврете се, че базата, в която сте избрали да се язди са налични индивидуални средства за безопасност, и те се поставят на децата преди провеждането на урока.

На колко години трябва да е детето за да се проведе обучението?

Този въпрос, неизменно седи пред всеки родител, решил да запише своето дете, на един или друг вид спорт. Отговор на този въпрос, сме се постарали да дадем в статията : Езда за деца

 

Ще приемем, че сте решили, че е време и ще разясним как би трябвало да подходите и какво следва да очаквате от първите уроци.

По време на първия урок по конна езда, малки деца трябва да бъде водени от инструктора пеша, при някой дори е необходим и човек придружаващ малкия ездач от страни ( често в тази роля е родител, тъй като това помага на детето да е по сигурно в новата ситуация ).

Малките деца не притежават физическата сила и ловкост да управляват кон самостоятелно. Това налага треньорът по езда им да е непрекъснато до тях и урока да е самостоятелен ( без участие на други ездачи).

По-големите деца, преминават от езда на корда или водене до самостоятелна езда в рамките на няколко урока. За по-малките обаче този период може да е доста по-дълг.

езда за деца

 

Много често след като децата се почустват по-уверени започват да експериментират, но това все още не е безопасно за тях, поради това ги съветвайте максимално да се вслушват в треньорските съвети. Също важи и за избора на кон, малкия човек често е мотивиран в избора на животно за езда от екстериорните данни на животното. Ако треньорът обаче смятам, че избора на дете е неподходящ и е опасен за него, то вслушайте се на всяка цена и не се опитвайте да отстоявате позицията на малчугана. Тези хора работят всеки ден с коне и познават техните особености. Ако треньорът е достатъчно отговорен и мотивиран той ще ви уведоми кога малки ездач е готов за желаното от него конче.

Много е важно ако детето има някакви физически увреждания или заболявания да уведомите треньора за тях.

Важно е и правилно да разпределите ездовото време. Вашето дете най-вероятно ще поиска да прекара цели часове с любимото си конче, но ви съветваме първите уроци да са в рамките на 30 мин. и постепенно да бъдат увеличавани в зависимост от възможностите и желанието на детето.