#gruemenu.grue

"Разходките с кон дават чувство за независимост, предизвикват те да се адаптираш към обстоятелствата,  разбираш, че е възможно да живееш с удоволствие, а не само със стрес и страдание."

                                                                                                                          Ю. Лаллери  

Ездач - това е символ на сила, красота и здраве.

Ползата  от конната езда е неизчислима. Това е едновременно гимнастика за мускулите и радост, предизвикана от контакта на човека с това прекрасно животно, вълнуващо чувство за взаимното разбирателство и синхрон.
Още в древността хората забелязали ползата от конната езда и от самото общуване с коня - умно, силно и благородно животно. Известният лекар Антила изказал мнение, че конната езда укрепва целия организъм.

Целзий препоръчва конна езда при лечение на заболявания на стомашно чревният тракт. Хипократ отбелязал, че ранените и болните се оправят по-бързо, ако яздят кон. А същото, че освен общо укрепващ ефект се наблюдава психологически ефект от конната езда. Френският философ Денис Дидро,  през 1751 г. пише трактат „ За конната езда и нейното значение. Как да съхраним здравето и отново до го намерим“.
Лекарите в последващите поколения са установили, че ездата със седло въздейства положително върху функциите на храносмилателната, нервната, дихателната и ендокринната система, значително подобрение се наблюдава и в кръвообращението.

Каква е тайната?

Може би в особената енергия, която притежава коня, необикновените природни сили, присъщите само на това животно.
Натоварването при езда зависи от темпото с което върви коня. По време на бавна езда човек изпитва значително по-малко въздействия на ставите и гръбнака, от колкото при бързо ходене или бягане. Но в същото време се задействат почти всички мускули, за да се запази равновесие. Затова лечебната езда се препоръчва за хора на всяка възраст.

Една от основателките на лечебната езда е г-жа Gartel. През 1952 г. тя печели сребърен медал на Параолимпийските игри.