#gruemenu.grue

Много конни бази предлагат езда в планината. Една от нашите конни бази също предлага такава услуга, това е конна база Драгалевци. Тя има доста предимства за жителите на гр. София.

Намира се в непосредсвтеба близост до града, само няколко минути с кола и вече сте в друг свят. Свят изпълнен с хармония и спокойствие - светът на конете.

Ако пък нямате собствен автомобил може да стигнете до конната база с автобус 93, последната му спирка  е на около 200 метра от конната база

Самата конна база се намира в началото на много туристически маршрути и след като пояздите може да се отправите на пешеходен поход във Витоша.

Конната база се намира и на подхода към ски пистите на Витоша, така че и през зимния период може да комбинирате развлечения.

Споделям ви една интересна мисъл, от Грегъри Дейвид Робъртс в романа му "Шантарам"

"Няма животно на света с по-дълбоко чувство за пародия от коня. Пред котката можеш да се почувстваш тромав, пред кучето — глупав, но само конят може да те накара да се чувстваш и двете едновременно. И после само с едно махване на опашка или тропване с копито ти дава да разбереш, че го е направил нарочно"

Обонянието на конете е развито на много високо ниво – те са способни усетят дали ездача им е нервен или спокоен, а пиян човек надушват от голямо разстояние. При миризма на кръв, конят буквално може да полудее.

Конете имат, по 16 мускула на всяко ухо. Това им позволява, да въртят ушите си, на 180 градуса.

400px-horse sleeping

Конете не се нуждаят, от големи непрекъснати периоди на сън, като хората.

Те спят около 2 1/2 часа в период от 24 часа.

Повечето от почивката е с продължителност от 15 минутни периоди.

Копитата на конете всъщност са изключително чувствителни, а имат и едно много интересно предназначение – когато конят стъпва на копитото си, то от вътрешната страна притиска кръвоносните съдове. Благодарение на това, кръвта се връща нагоре към основната кръвоносна система, т.е. копитата донякъде улесняват работата на сърцето!

Конете не могат да дишат през устатa, дори и да запушите ноздрите им те пак няма да могат.

Най-ниската порода коне е Фалабела. Тази порода произхожда от Аржентина. Името на породата произлиза от името на фермера заел се с развъждането на малките кончета. Фалабелата често се бърка с Шотландското пони. Някой от кончетата са с размер под 40 см и тегло едва от 20 килограма. Характерно за тях е, че пропорциите има са на кон с нормална височина. А това ги прави доста атрактивни.

За да изяде 1 килограм сено на един кон са му необходими около 40 минути, за целта той извършва около 5250 дъвкателни движения.

Накратко необичайна кръстоска между магаре и зебра.

За разлика от Зебрата, която много трудно се подава на обяздване ( има изключения в  филма Racing Stripes зебрата е реално обяздена) Зедонка се язди, по темперамент той е по-близко до магарето. Животновъдите които работят с Зедонк твърдят, че с тях трябва да се прекарва доста време за да се избегне връщане на животните към по-диво състояние.

Арабските коне имат едно ребро, един гръбен и един или повече опашни прешлена по-малко от другите породи коне. Ако трябва да сме по-точни арабският кон има 5 поясни прешлена, вместо обичайните 6, 17 чифта ребра, вместо 18. Арабският кон има само 15 опашни прешлена, а ездовите и впрегатните от 16 до 20. Първите опашни прешлена са свързани с долния край на кръстната кост, докато при другите породи са на горния. Поради тази прична чистокръвният арабски кон може да подвига по характерен начин  опашката си.