#gruemenu.grue

За Галоп всеки е чувал, ии дори познаващи конете само от филмите знаят,че галопа е "бързо бягане".

Виж понятията кантер и кариер обикновено са познати за тези които вече са избрали да се заниват с конна езда. Познати, но обикновена само като думички без разбиране точно какво означават.

Поради този факт ще ги изясним и онагледим с картинки

Могат ли да се смеят конете. Много хора са убедени, че това е така и коня може да се смее. Всъщност когато изглежда, че коня се смее, той използва специална носова техника, наречена “flehmen” , която му помага да определи каква точно е дадена миризма. Дали е  добра или лоша. ОБикновено коня го прави при първи сблъсък с дадения аромат или ако рядко се среща с него.

Знаете ли, че когато се създава Българският спортен тотализатор 6/49 или както го знаеха хората Тото 2 на всяко число се присвоява даден вид спорт.

Това не оказва никакво значение за разпределението на дивидентите.

Та на числото 19 отговаря Конен спорт

Много конни бази предлагат езда в планината. Една от нашите конни бази също предлага такава услуга, това е конна база Драгалевци. Тя има доста предимства за жителите на гр. София.

Намира се в непосредсвтеба близост до града, само няколко минути с кола и вече сте в друг свят. Свят изпълнен с хармония и спокойствие - светът на конете.

Ако пък нямате собствен автомобил може да стигнете до конната база с автобус 93, последната му спирка  е на около 200 метра от конната база

Самата конна база се намира в началото на много туристически маршрути и след като пояздите може да се отправите на пешеходен поход във Витоша.

Конната база се намира и на подхода към ски пистите на Витоша, така че и през зимния период може да комбинирате развлечения.

Споделям ви една интересна мисъл, от Грегъри Дейвид Робъртс в романа му "Шантарам"

"Няма животно на света с по-дълбоко чувство за пародия от коня. Пред котката можеш да се почувстваш тромав, пред кучето — глупав, но само конят може да те накара да се чувстваш и двете едновременно. И после само с едно махване на опашка или тропване с копито ти дава да разбереш, че го е направил нарочно"

Обонянието на конете е развито на много високо ниво – те са способни усетят дали ездача им е нервен или спокоен, а пиян човек надушват от голямо разстояние. При миризма на кръв, конят буквално може да полудее.

Конете имат, по 16 мускула на всяко ухо. Това им позволява, да въртят ушите си, на 180 градуса.

400px-horse sleeping

Конете не се нуждаят, от големи непрекъснати периоди на сън, като хората.

Те спят около 2 1/2 часа в период от 24 часа.

Повечето от почивката е с продължителност от 15 минутни периоди.

Копитата на конете всъщност са изключително чувствителни, а имат и едно много интересно предназначение – когато конят стъпва на копитото си, то от вътрешната страна притиска кръвоносните съдове. Благодарение на това, кръвта се връща нагоре към основната кръвоносна система, т.е. копитата донякъде улесняват работата на сърцето!

Конете не могат да дишат през устатa, дори и да запушите ноздрите им те пак няма да могат.

Най-ниската порода коне е Фалабела. Тази порода произхожда от Аржентина. Името на породата произлиза от името на фермера заел се с развъждането на малките кончета. Фалабелата често се бърка с Шотландското пони. Някой от кончетата са с размер под 40 см и тегло едва от 20 килограма. Характерно за тях е, че пропорциите има са на кон с нормална височина. А това ги прави доста атрактивни.