Home

postheadericon Конна езда

postheadericon Самостоятелна езда - рискове

Дълго време увещавахме един наш приятел да започне да язди.
Започна да идва често, но всеки път яздеше Каспър.
Тъй като е наш стар познат, а и решихме, че е понапреднал в ездата му дадохме Черньо и го пуснахме да поязди сам, за да проверим дали се справя, и на какво сме го научили.
След като се върна от езда ни сподели следното:
- Днес случих на изключително вежлив кон!
- Какво имаш предвид? - попитахме го ние
- През цялото време ме пускаше да минавам препядствията преди него.

P.S

 Макар и случката да е измислена, героите в нея са реални.

Кои са Каспър и Черньо може да видите тук: Коне

 

 

postheadericon Езда с посещение на забележителности

Уважаеми приятели,

тези които ни познават знаят, че постоянно се стремим да се усъвършенстваме и развиваме. Работейки в тази насока разработваме нови маршрути и идеи които да ви предлагаме ( може да видите за пример: Езда до Лалето ).

Разговаряйки с наши клиенти установихме, че макар много от тях да са родени или да живеят отдавна в София не познават забележителностите на Витоша. Тъй като това са хора обичащи животните и природата, разработихме нова услуга която да им позволи да попълнят този пропуск.

На всеки наш клиент закупил карта за минимум 5 посещения месечно предлагаме следния бонус:

Всяка езда се провежда до един от следните интересни обекти:

Езда с посещение на забележителности

 

postheadericon Езда до Лалето

На 06.06.2012 някъде по обяд, ни обзе желанието да разработваме нов маршрут за езда. Решихме да стигне до добре позната дестинация - долната точка на ски писта Лалето - но по възможно най-дългият път.

Е не чак през Виена. Но пък за планинарите познаващи Витоша е ясно, че да тръгнеш от Драгалевци и да минеш през Бистрица за Лалето, определено не е най-бързият начин. Ние бяхме мотивирани обаче от факта, че до Бистрица има равен и широк път и това ще ни предложи възможност за една по-динамична езда. Маршрута ни бе следният: Конна база Драгалевци - Симеоновски езера - Пенсионерски рай - Бистрица - Лалето (обратния маршрут бе по друга пътека която слиза директно на Симеоновски езера)

Цялото начинание се оказа много приятно и изпълнено с много и различни емоции. Природата покрай реката (при изкачването от Бистрица към Лалето) е много красива.

Езда до Лалето

 

postheadericon Езда - облекло през лятото

Напоследък промотираме по различни начини нашата конна база, това дава резултат и все повече нови хора опознават света на конете и ездата.

Но поради факта, че това са техните първи стъпки в тази непозната територия, често те идват неподходящо облечени и неподготвени.

Тъй като нашата конна база се намира в планината и ние предлагаме уестърн езда (планинска езда), то подходящо облекло често се намира във вашият гардероб. По надолу ще се постарая да опиша най-неподходящите облекла и да се обоснова защо. Лично ние нямаме никакви претенции, към това как да сте облечени, просто смятаме, че ако сте недобре подготвени няма да можете да се насладите напълно от приятно изживяване което ви очаква.

И така, ето кое, с какво би ви попречило:

Езда - облекло през лятото

 

postheadericon Коне - опознаване на нови обекти

Конете са упорити в своето проучвателско поведение. Те продължават да изследват обекта, докато не определят категорично отношението си към него.
Реакциите им могат да са различни: бягство, стремеж към приобщаване, загуба на интерес. В по-голяма част от случаите след първоначалното внимание към даден дразнител конете се връщат към заниманието си преди появата на дразнещото нещо.  Има случаи, когато цялата изследователска реакция се изразява в завъртане на очите или ушите. В други случаи, особено ако дразнителят не е познат до този момент, изследването е толкова очевидно и подробно, че не може да бъде сбъркано с друга реакция от поведението на коня.

Коне - опознаване на нови обекти

 

postheadericon Взаимно опознаване при конете

Както младите, така и възрастните коне от двата пола често изследват екскрементите на други коне. Те отпускат шия и протягат глава, миришат, а понякога контактуват непосредствено. След изследването могат да се изходят върху старите екскременти.

Когато един кон изследва друг директно, той се приближава към обекта с приповдигната шия (понякога даже изпъната), а главата, очите и ушите са отправени към адресата. Възможно е доближаването да става в кръг, в такъв случай конят вижда другия в монокулярното поле на зрението си. Ако в изследването участва и друг кон, е вероятен контакт нос в нос, съпроводен с пръхтене и шумно дишане. След това се обследват останалите части на тялото, главата, шията. Ако конят е настроен за изследване, той се концентрира на хълбоците и перианалната област на другия кон. Ако не не е заинтересуван, стои до другия кон, докато възникне помежду им интерес.

 

postheadericon Коне - опознаване на обстановката

През целия си живот конете с голямо внимание се отнасят към появата на нови предмети в обкръжението си. Тава се отнася и за миризмите, и за звуците. Конят може да обърне очи и уши към дразнителя, когато главата му е обърната право напред. Ако дразнителят е далеч, конят изпъва шията и главата си, вдига ги нагоре, защото той добре се ориентира в посоките. Ако дразнителят е близо, конят ще се опита да го помирише, а ако може и да се докосне до него. Новият обект се изследва внимателно и колкото може по-подробно. Интересно е, че конят може да проучва предмет, без да обръща главата си към него.

Коне - опознаване на обстановката

 

postheadericon Кончета - веднага след първите часове

Ако вече сте прочели статията ни Жребчета - поведение в първите минути след раждането . Сега ще ви запознаем какво следва нататък.

 

След като са накърмени, малките кончета се заемат да опознават света. Изследват майка си и всичко около себе си. Могат даже да се опитат да щипнат трева, слама. Всеки нов обект се оглежда, слухти се около него, ако може се опитва на вкус, допирът до него с тялото осигурява тактилните усещания. Всичко е подложено на опознаване. На пръв поглед кончето мята глава, мърда устни, плези език, сумти и всички негови движения са забавени и несвързани, но то всъщност извършва много важна дейност.

Кончета -  веднага след първите часове

 

postheadericon Жребчета - поведение в първите минути след раждането

Още от първия час на раждането си жребчетата започват визуално изследване на обстановката около себе си, както с помощта на монокулярното, така и бинокулярното зрение. Намирайки се в положение лежане на гърдите си, те въртят глава и очи и фиксират с втренчен поглед ту един, ту друг обект. В следващия половин час жребчето почва да движи ушите си, независимо едно от друго, и възприема звуковете. В същото време започва да възприема тактилни, обонятелни, а вероятно и вкусови усещания, които му дават представа за обкръжаващия го свят в периода, предшестващ кърменето.

Жребчета -поведение в първите минути след раждането

 

postheadericon Изследователско поведение при конете

Изследователското поведение помага на конете да се развиват и натрупват опит, сблъсквайки се с нови обекти и непознати ситуации. То им позволява да узнаят повече за обкръжаващата ги среда, не само за да избягват неприятности, но и да получат сведения за различни характерни особености, които са важни за биологичната им активност.

Изследователско поведение при конете

 

postheadericon Кон - Обоняние

Обонянието е много силно развито при коня. Например, по миризмата конят различи своят ездач, седло, потник. Майката разпознава жребчето и обратно. Жребецът по миризмата определя състоянието на кобилата, определят границата на своята и чуждата територия. На разстояние 1,2 - 1,5 метра конят разпознава ядливи и неядливи треви.