Home

postheadericon Конна езда

postheadericon Езда. Съвети за начинаещи: Смяна на коня

След няколко качвания на кон  в начинаещият ездач се формира мнението, че вече може да се справя с конете и ездата.

Това е груба грешка.

Не всички коне са еднакви. Някой са спокойни, уравновесени и имат малко лоши навици, други са пълна тяхна противоположност. Обикновено възрастните коне са по-лесни за езда. Те са работили много и  с различни ездачи,  и лесно прощават грешките на начинаещият ездач. По-младите коне обикновено са по-трудни за работа, освен ако не са пречупени напълно.

Езда. Съвети за начинаещи: Смяна на коня

 

postheadericon Туризъм във Витоша

Уважаеми клиенти и приятели,

На повечето от вас вече е известно, че конна база „Драгалевци” се намира в полите на Витоша. Съобразявайки се с терена, ние ви предлагаме планинска (уестърн ) езда. Когато яздите по планинските пътеки, вие добре опознавате очарователни кътчета от тази малка, но осигуряваща много красиви места планина.

Освен конна езда, на територията на конната база се предлагат и  въжена градина и скоростен тролей, батути и редица други атракции.  Чрез тези нови услуги вие имате възможност за повече забавления.  В базата започнаха да идват много и различни по характер и възможности хора. По време на разговорите с тях осъзнахме, че мнозина не познават Витоша. Също се оказа, че много хора имат страх от конната езда и конете. Нещо, което ние не можем да разберем, но все пак решихме да предложим алтернатива за тези, които обичат планината, но  не желаят да яздят. На определени дати (обикновено уикенд ) ние ще ви предложим туристически походи.

Туризъм във Витоша

 

postheadericon Игра между кончета

След двуседмична възраст кончетата започват да разширяват своите контакти със себеподобните. Първоначално тези контакти са визуални изследвания, после допират муцуните си една в друга и бързо се връщат при майките си. През третата седмица тези контакти зачестяват. Помирисване, пощипване, тласкане хълбок в хълбок, заплашване, енергичен галоп – това са игрите. Много от жребчетата показват нетърпението си да играят като за начало започват да копаят. През първия месец от живота разликата в играта на кобилките и на жребчетата е минимална. След това обаче започва да се забелязва съществена разлика. Жребчетата прекарват много повече време в игриви кавги. Такива игри са постоянно нещо между връстници и други коне до едногодишна възраст. Те се хапят по главата и шията, вдигат се на задните си крака, пръхтят, атакуват се. Схватките лице в лице са предшествани от буен галоп, ритане със задните крака, блъскане на главите.

Игра между кончета

 

postheadericon Игра на кончетата с майка им

Играта на малките кончета с майка им обикновено се изразява в това, че майката търпеливо понася игровите движения на потомството си. Тя търпи щипането, похапването по краката и хълбоците, тласкането с глава или поритването на рожбата си. Като правило се очертава, че първият обект за игра е майката. Тя е в центъра на кръговете, които малкото описва с тичане, скачането, а ако е легнала малкото може да се опита да се покачи върху нея. Интересно е, че след втората седмица от раждането, игрите с майката стават по-деликатни. Няма го вече твърде грубото похапване и щипане. Кобилите отвръщат на детето си също с деликатно пощипване по тялото. Постепенно малките започват да предпочитат игра с другите кончета и тази с майката става все по-кратка по време.

 

postheadericon Коне - единични игри

Единичните игри при конете се делят на подвижни игри и на такива с предмети.

Само няколко часа след раждането си, малките кончета започват интензивно да се движат – тичат около майките си, скачат, ритат, пръхтят и атакуват. Първоначално те не се отделят от майките си на повече от няколко метра. Тези игри обикновено са кратки и след тях малките кончета се успокояват.

През първите 6 седмици играта по същество е главното упражнение, което развива кончето.  От нея голям процент е единично бягане – от 5-та до 8-та седмица то е около 30% от времето и 12% от игровите занимания. Колкото повече порастват кончетата, толкова повече те разширяват територията си за игра.

Ако има други малки кончета, за предпочитане е общата игра пред единичната.

Коне - единични игри

 

postheadericon Игрово поведение на конете

Играта има важна роля в цялостното развитие на конете: физиологично, социално и поведение спрямо другите коне, хората и света въобще.
Игровото поведение е характерно за всички млади животни, но често се среща и при по-възрастни. Играта позволява да развият както двигателни навици, така и социални взаимоотношения.
При конете играта е под форма на групово или единично бягане, често съпроводено с неистови движения; доближаване или отдалечаване; преследване; пощипване и блъскане, манипулации с предмети, които кончетата са взели в уста и др.
Игровото поведение съдържа компоненти, присъщи и на други поведенчески модели при конете, но без сериозна агресия, заплашително изражение на лицето и ушите. Много често движенията имат незавършен характер.
Кроуел-Дейвис е направил заключение, че кобилки и жребчета, които той наблюдава в продължение на 24 месеца след раждането им, еднакво обичат да играят.

Игрово поведение на конете

 

postheadericon Кончето си има име

В статията "Конна база - One more" бяхме обявили конкурс за най-подходящо име на едно от новородените жребчета.

Преди няколко ден младият жребец се сдоби с име.

Традиция е името на новороденото да съдържа букви от имената на своите родители.

В случая това са Нерон и Магия.

Спазвайки гореспомената традиция от всички ваши предложения решихме да се спрем на името Немо.

И така представяме ви Немо на цели 44 дена.

Кончето си има име

 

postheadericon Еърсофт (Airsoft)

Конна база Драгалевци ви предлага още едно развлечение Еърсофт стрелба по статични мишени. Еърсофтът е абсолютно безопасен, тъй като се стреля с пластмасови олекотени топчета. Стрелбата  в конна база Драгалевци се извършва от земя или от кон в зависимост от желанието на клиента, съответно в движение или покой.

ЦЕНИ:

Еърсофт (Airsoft)

 

postheadericon Конната база набира Доброволец-инструктори

Конна база "Драгалевци" , обявява конкурс за длъжноста Доброволец-инструктор.

Длъжността  Доброволец-инструктор могат да заемат само пълнолетни лица.

Доброволец-инструктора изпълнява своите задължение без заплащане.

Доброволец-инструктора получава правото, без заплащане да доразвива своите ездови умения като, ползва конете и амуницията на конната база.

Конната база набира Доброволец-инструктори

 

postheadericon Самостоятелна езда - рискове

Дълго време увещавахме един наш приятел да започне да язди.
Започна да идва често, но всеки път яздеше Каспър.
Тъй като е наш стар познат, а и решихме, че е понапреднал в ездата му дадохме Черньо и го пуснахме да поязди сам, за да проверим дали се справя, и на какво сме го научили.
След като се върна от езда ни сподели следното:
- Днес случих на изключително вежлив кон!
- Какво имаш предвид? - попитахме го ние
- През цялото време ме пускаше да минавам препядствията преди него.

P.S

 Макар и случката да е измислена, героите в нея са реални.

Кои са Каспър и Черньо може да видите тук: Коне

 

 

postheadericon Езда с посещение на забележителности

Уважаеми приятели,

тези които ни познават знаят, че постоянно се стремим да се усъвършенстваме и развиваме. Работейки в тази насока разработваме нови маршрути и идеи които да ви предлагаме ( може да видите за пример: Езда до Лалето ).

Разговаряйки с наши клиенти установихме, че макар много от тях да са родени или да живеят отдавна в София не познават забележителностите на Витоша. Тъй като това са хора обичащи животните и природата, разработихме нова услуга която да им позволи да попълнят този пропуск.

На всеки наш клиент закупил карта за минимум 5 посещения месечно предлагаме следния бонус:

Всяка езда се провежда до един от следните интересни обекти:

Езда с посещение на забележителности