Home

postheadericon Конна езда

postheadericon Коне - опознаване на обстановката

През целия си живот конете с голямо внимание се отнасят към появата на нови предмети в обкръжението си. Тава се отнася и за миризмите, и за звуците. Конят може да обърне очи и уши към дразнителя, когато главата му е обърната право напред. Ако дразнителят е далеч, конят изпъва шията и главата си, вдига ги нагоре, защото той добре се ориентира в посоките. Ако дразнителят е близо, конят ще се опита да го помирише, а ако може и да се докосне до него. Новият обект се изследва внимателно и колкото може по-подробно. Интересно е, че конят може да проучва предмет, без да обръща главата си към него.

Коне - опознаване на обстановката

 

postheadericon Кончета - веднага след първите часове

Ако вече сте прочели статията ни Жребчета - поведение в първите минути след раждането . Сега ще ви запознаем какво следва нататък.

 

След като са накърмени, малките кончета се заемат да опознават света. Изследват майка си и всичко около себе си. Могат даже да се опитат да щипнат трева, слама. Всеки нов обект се оглежда, слухти се около него, ако може се опитва на вкус, допирът до него с тялото осигурява тактилните усещания. Всичко е подложено на опознаване. На пръв поглед кончето мята глава, мърда устни, плези език, сумти и всички негови движения са забавени и несвързани, но то всъщност извършва много важна дейност.

Кончета -  веднага след първите часове

 

postheadericon Жребчета - поведение в първите минути след раждането

Още от първия час на раждането си жребчетата започват визуално изследване на обстановката около себе си, както с помощта на монокулярното, така и бинокулярното зрение. Намирайки се в положение лежане на гърдите си, те въртят глава и очи и фиксират с втренчен поглед ту един, ту друг обект. В следващия половин час жребчето почва да движи ушите си, независимо едно от друго, и възприема звуковете. В същото време започва да възприема тактилни, обонятелни, а вероятно и вкусови усещания, които му дават представа за обкръжаващия го свят в периода, предшестващ кърменето.

Жребчета -поведение в първите минути след раждането

 

postheadericon Изследователско поведение при конете

Изследователското поведение помага на конете да се развиват и натрупват опит, сблъсквайки се с нови обекти и непознати ситуации. То им позволява да узнаят повече за обкръжаващата ги среда, не само за да избягват неприятности, но и да получат сведения за различни характерни особености, които са важни за биологичната им активност.

Изследователско поведение при конете

 

postheadericon Кон - Обоняние

Обонянието е много силно развито при коня. Например, по миризмата конят различи своят ездач, седло, потник. Майката разпознава жребчето и обратно. Жребецът по миризмата определя състоянието на кобилата, определят границата на своята и чуждата територия. На разстояние 1,2 - 1,5 метра конят разпознава ядливи и неядливи треви.

 

postheadericon Конен туризъм

На 24. 05 би трябвало да отвори врати реновираната хижа Погледец.

Хижа Погледец, се намира на границата на резерват "Бистришко бранище" и е близо до ски-център "Алеко" и писта "Витошко лале". Достъпът е ограничен и с автомобил е недостъпно. Природата около хижата е уникална а пътя от конна база Драгалевци до хижата предлага идеални условия за езда. Това ни мотивира да разработим този маршрут и да го предложим на нашите клиенти. Мероприятието може да се организира както в рамките на един ден, така и с нощувки.

Очакваме ви.

 

postheadericon Конна база - One more

В предната статия Конна база - попълнение, ви уведомихме че Инга ни зарадва като ни дари жребчето Фого. Интересно, че още съща вечер и другата ни бременна кобила Магия също роди жребче. Бащата е Нерон, кон от конна база "Нова Звезда". Нерон и Магия са добре познати на любителите на планинската езда.  Радостта ни бе толкова голяма, че забравихме да ви уведомим за това своевременно. Но за сметка на това ви предлагаме интересно мероприятие.

Новото жребче все още си няма име.

Предлагаме ви, да му изберете името вие. Този който предложи най-интересно име, ще спечели и 5 часа безплатна езда.

Предложенията ще очакваме на на: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Конна база - One more

 

postheadericon Конна база - попълнение

Уважаем приятели,

искаме да ви съобщим една радостна новина: броя на конете в нашата конна база днес 07.05.2012 нарастна.

В раните часове на деня кобилата Инга ни дари с жребче.

Неговото име е Фого. Фого на португалски означава - огън, пламък.

Да пожелаем на Фого да расте бързо и да притежава огнен нрав, подобно на името си.

За да може да достави удоволствие на по - сериозните ездачи.

Конна база - попълнение

 

postheadericon Слюнката на коня

Знаете ли, че храносмилателният тракт на коня, когато е запълнен, е около 15% от масата на животното?

Това подсеща, че са нужни правилни грижи за това едро, но всъщност крехко животно. Благодарение на доброто си обоняние и чувствителните си устни коня отлично отделя годното от негодното за ядене. Когато се храни, той много щателно предъвква храната и гълта малки порции от по 15-20 грама. В процеса на предъвкването храната се смесва със слюнка, чието количество при възрастен индивид достига 40-50 литра за денонощие (5-7 литра при понитата). Количеството й се увеличава, когато конят се храни с раздробена царевица или други зърна, а същото и при повишена соленост на храните. Ако конете не се поят достатъчно, слюнката може да намалее до половината.

Слюнката на коня

 

postheadericon Коне - осезание

Най-важното сетиво при коня е, осезанието. Конят усеща с чувствителни косъмчета, които са разположени покрай очите, устните, брадичката и в ушите. Тези косми са по различни от космите по тялото. Конят усеща и с кожата. Той може  да усети как върху него каца комар или муха. Конят има много чувствителни устни с тях може да разкопчае копче на дреха. Ако храната  която му предоставите се състои от няколко килограма овес и три броя грахови зърна, той ще изяде овеса а граха ще остави на дъното.

 

postheadericon Езда от Драгалевци до Железница

На 24.04 съвместно с нашите приятели от конна база "Нова звезда" имаме идея да организраме езда до топлите минералните извори в близост до Железница. Необходимо е желаещите за това мероприятие да имат опит в ездата.

Цената за целия преход е 35.00 лв. Най-вероятен час за начало на похода 10.00 часа от конна база Драгалевци.

horse 30За заявки